Lær mer om koronaviruset

Informasjon om korona til barn og unge

Koronaviruset – for barn og unge

Du har sikkert hørt om det nye viruset som sprer seg rundt omkring i verden. Dette koronaviruset har fått navnet SARS-CoV-2. Noen synes nok også at dette navnet høres litt «skummelt» ut, og det er mange spørsmål folk lurer på.

Hva er så dette viruset og hva bør du passe på å gjøre og ikke gjøre for å forhindre at du og andre kan bli smittet?

Om viruset

Det finnes flere type virus som har flere likheter, og mange av disse virusene kan gi infeksjoner i luftveiene. Mange koronavirus gir bare forkjølelse, mens andre kan gi mer alvorlig sykdom og noen ganger forårsake dødsfall.

Koronavirus finner man også hos dyr, og i sjeldne tilfeller kan slike koronavirus utvikle seg slik at de kan smitte fra dyr til mennesker og igjen mellom mennesker.

Det finnes ingen spesifikk behandling eller vaksine mot sykdommen akkurat nå, men mange virksomheter jobber med å lage en vaksine. Når en vaksine er klar, så vil friske mennesker kunne ta denne for å gjøre kroppen i bedre stand til å bekjempe dette viruset.

Det er også andre som jobber med å lage medisiner, for å hjelpe de som har blitt smittet og syke – til å bli bedre.

Hva er en vaksine?

En vaksine mot koronaviruset, vil inneholde koronaviruset, men en mindre farlig variant av dette viruset. Det gjør at mennesker som får vaksinen, også får en mildere variant av dette viruset i kroppen, slik at kroppens immunsystem skal kunne klare å bekjempe den. Vaksinen er da et smitteangrep på kroppen, og når kroppen kjemper, så vil det lages antistoffer. Disse antistoffene vil da ligge klare til å beskytte oss mot det opprinnelige viruset. Kroppen har da bygget et forsvar som skal kunne bekjempe sykdommen.

Du har sikkert allerede fått noen vaksiner – kanskje på skolen, og disse vaksinene er ment for å beskytte oss.

Hvor kommer viruset ifra?

Dette nye viruset kommer mest sannsynlig fra flaggermus, og det ble først oppdaget i Kina (i byen Wuhan). Viruset har smittet til mennesker, og det forskes nå på å finne ut om det har smittet fra flaggermus til mennesker eller fra andre dyr til mennesker. Man tror også at viruset kan overleve på overflater fra få timer til noen dager. Dette avhenger av type overflate, temperatur, sollys og luftfuktighet.

Hva kan dette viruset gjøres med oss?

De som blir smittet av koronaviruset, kan oppleve sår hals, hoste, føle seg trøtt og få feber. Spesielt eldre mennesker og mennesker som har et mindre godt immunforsvar kan bli veldig syke av dette viruset – og hvis man blir syk av dette viruset, så kalles altså sykdommen man får, for COVID-19. Viruset har altså et navn, SARS-CoV-2, og sykdommen man får om man blir smittet, kalles COVID-19.

Hva er det som gjør oss mennesker syke hvis vi får dette viruset?

Koronaviruset gjør oss syke ved at viruset går inn i våre celler i kroppen og gjør at våre normale celler ikke vil fungere som vanlig, men det er dette forskere rundt omkring i hele verden skal finne en løsning på. Ved å ta vaksine, så vil vi kunne stoppe viruset i å gjøre oss veldig syke.

Hvordan smitter viruset og hva gjør kroppen for å bekjempe dette?

Dette viruset smitter som ved vanlig forkjølelse og influensa (men man har også påvist viruset i avføring), ved at viruset overføres fra en syk person til en frisk person på tre måter:

 • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster, slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
 • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
 • Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar, gjenstander eller kontaktflater (for eksempel dørhåndtak, tastatur, telefon og lignende) gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene og andre kommer i kontakt med gjenstanden/flaten.

Heldigvis så vil kroppen vår kjempe tilbake mot dette viruset. Det er kroppens immunsystem som tar opp kampen mot dette viruset.

Når viruset kommer inn i kroppen, så jobber immunsystemet med å angripe viruset. Slik det er med enkelte andre sykdommer, så får vi mennesker noen ganger feber, rennende nese eller hodepine. Dette skjer fordi immunsystemet jobber med å gjøre kroppen frisk, og du vil da oppleve noen symptomer – som egentlig bare er tegn på at kroppen prøver å ødelegge dette viruset.

Enkelte mennesker blir veldig syke av dette viruset, og man jobber fortsatt med å finne ut hvorfor. Det man tror er at spesielt eldre mennesker og mennesker som er spesielt utsatt ved at de kanskje også har andre sykdommer – ikke klarer å bekjempe dette viruset på en god nok måte. Det kan være at immunsystemet av en eller annen grunn ikke klarer å jobbe hardt nok for å prøve å kvitte seg med viruset.

Hva kan du gjøre for å beskytte deg selv og andre?

Det er viktig at du følger de rådene som blir gitt, slik at du kan unngå å bli smittet.

Mange synes nok at dette kan være litt «skummelt», og det er naturlig å være bekymret, lei seg eller redd når hverdagen blir litt annerledes enn vanlig og man ikke kan gjøre akkurat det man pleier å gjøre. Situasjonen vi er i, er veldig uvant for mange, men ting vil bli som normalt igjen, men vi vet ikke helt når.

De aller fleste vil fint klare seg hvis de blir smittet av koronaviruset, men det noen ikke tenker på, er at de kan smitte andre som ikke klarer å bekjempe denne sykdommen. Derfor må vi sammen gjøre det vi kan for å unngå å bli smittet.

I Norge og ellers i verden, så er det millioner av leger, sykepleiere og andre som skal passe på at de som blir syke får god behandling.

I listen under, får du noen gode råd for forebygging av smitte, uavhengig av om du er syk eller frisk.

Hvordan vaske hendene

 • Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før du lager mat, før du skal spise, etter at du har vært i kontakt med dyr, og ellers hvis du blir skitten på hendene. Har du vært ute blant andre mennesker, så vask hendene når du kommer hjem.
 • Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit (som Antibac) virker mot koronaviruset og er et godt alternativ, hvis du ikke har mulighet til å vaske hendene, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte, så bør hendene vaskes med såpe og vann.

Hvis du må hoste

 • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
 • Hoste og nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken, hvis du ikke har et papirtørkle tilgjengelig.

Andre viktige råd

 • Vær mest mulig hjemme
 • Unngå å klemme og å håndhilse
 • Hold minst én meter avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser, når det er mulig
 • Skal du leke eller være sammen med venner, så ha maks en til to faste venner
 • Unngå å leke eller å være sammen inne, og ikke opphold deg på steder hvis det skulle være mange barn/ungdom
 • Bursdagsselskaper og overnattingsbesøk bør man vente med
 • Husk å vaske hendene ofte, både før, under og etter lek
 • Unngå å ta offentlig transport, hvis mulig
 • Unngå å ta deg selv i ansiktet – da virus kan overføres fra hendene til munnen og slimhinnene i øyne og nese, som igjen kan overføre viruset til kroppen
 • Ikke bruk munnbind, da mange vil oppleve munnbind som ubehagelig og vil ta seg til ansiktet for å rette på munnbindet og å klø – og hendene kan da føre viruset til munn, øyne og nese
 • Hvis du er i hjemmekarantene, så skal du ikke være sammen med andre barn eller ungdom utenfor din egen familie i boligen du bor i

Hva gjøres av myndighetene og andre for å beskytte oss i samfunnet?

Myndighetene i Norge har nå stengt skoler og barnehager, slik at vi skal unngå å smitte hverandre og for at koronaviruset ikke skal spre seg videre. Det er også derfor arrangement og andre type sosiale aktiviteter har blitt avlyst.

Vi har alle fått viktig råd som vi må følge.

En rekke butikker og virksomheter har også stengt, og kun de tjenestene som er viktige for å holde samfunnet i gang er åpne. Det betyr f.eks. politi, sykehus, sykehjem, brannvesen, legevakt, apotek, matbutikker – men også noe andre. I noen butikker vil du også se at kun en person av gangen vil kunne komme inn i butikken. Det er for å passe på at ingen smitter hverandre når de er på handletur.

Det er fortsatt mange virksomheter som er åpne, men hvor de som jobber har fått informasjon om at de skal jobbe hjemmefra, slik at de ikke smitter hverandre på jobb.

For at vi i samfunnet skal kunne føle oss mest mulig trygge, så er det derfor viktig at vi følger de rådene vi får, slik at vi sammen kan hindre at flest mulig blir syke.

Husk at vi alle må passe på hverandre – og snart kommer det en tid hvor vi kan leve og leke som vanlig igjen 🙂

Barneavisa.no